Παρελθόντα e-congress

Κατάλογος των παρελθόντων ηλεκτρονικών συνεδρίων

Διημερίδα «Απομυελίνωση και όψιμη ηλικία»

Διημερίδα «Απομυελίνωση και όψιμη ηλικία»

  • 19 - 20 Μαρτίου 2022

Πληροφορίες

Με χαρά σας καλωσορίζουμε σε αυτήν την εκπαιδευτική διημερίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, η οποία θα επικεντρωθεί στα νευροανοσολογικά και απομυελινωτικά νοσήματα στην όψιμη ηλικία.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στη νευροανοσολογία, με την αναγνώριση νέων νευρολογικών συνδρόμων όπως οι αυτοάνοσες εγκεφαλίτιδες και το φάσμα της οπτικής νευρομυελίτιδας. Παράλληλα έχουμε κατανοήσει σημαντικά ανοσολογικά μονοπάτια σε ασθένειες όπως στην σκλήρυνση κατά πλάκας, και οι πληροφορίες αυτές έχουν οδηγήσει σε νέες στοχευμένες θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα, οι οποίες όμως χρήζουν στενής παρακολούθησης για την αποφυγή σημαντικών παρενεργειών μέσω καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι γνωστό ότι τα αυτοάνοσα νευρολογικά νοσήματα εκδηλώνονται συνηθέστερα σε σχετικά νέες ηλικίες, ενώ η εμφάνισή τους στην όψιμη ηλικία φαίνεται ότι είναι λιγότερο συχνή και είναι λιγότερο μελετημένη. Δυστυχώς οι κλινικές μελέτες βασίζονται κυρίως σε ομάδες ασθενών οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν τις όψιμες ηλικίες και δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην χορήγηση ανοσοτροποιητικών θεραπειών σε αυτές τις ηλικίες.

Παράλληλα, η γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, φαίνεται να σχετίζεται μεσυχνές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όλα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ασθενείς στην όψιμη ηλικία.

Πιστεύω ότι η διημερίδα που οργανώνει η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία θα θέσει αυτά τα ερωτήματα και ελπίζω να μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων στην όψιμη ηλικία.

Ελπίζουμε με τη διαδραστική συμμετοχή όλων, στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Εκ μέρους της ΕΝΕ
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Τσιβγούλης
Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ

Αντικείμενο